Tájékoztató az EKG vizsgálatok rendjéről

Tájékoztató az EKG vizsgálatok rendjéről

Szakrendelőnk a kerületi betegek kardiológiai ellátására heti 60 szakorvosi órával, valamint a kardiológiához csatoltan 10 nem szakorvosi EKG órával rendelkezik.

A szakorvosi rendelés hétfőtől péntekig 8:00-20.00 között, két műszakban zajlik, amelynek része a kardiológia rendelésre érkező betegek vizsgálatához szükséges EKG elkészítése. Ez nem önálló rendelés, minden EKG-t a vizsgálat után kötelezően leletez a szakorvosunk. Kardiológia osztályunk maximális terheléssel működik, a rendelkezésre álló kapacitás 115%-át teljesíti. A szakmai szabályok figyelembevételével (15 perces előjegyzés), az ellátandó betegek számát nem növelhetjük. A kardiológiai rendelés/EKG részleg várólistájának csökkentése érdekében tavaly májusban átszerveztük a kardiológia osztály működését, szabályoztuk a betegellátás rendjét, az EKG részleg működését. Műszakonként 10-15 háziorvosi beutalóval érkező betegnek készítünk EKG-t.

A változásokról körlevélben tájékoztattuk a kerületi háziorvosokat, kérdéseikre személyesen, telefonon, és e-mailben válaszoltunk, szakmai kérdésekben többször egyeztettünk.  A hatékony betegellátás érdekében megállapodtunk az alapellátásban dolgozó kerületi háziorvosokkal, hogy az alább felsorolt esetekben:

a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapítása során szükséges EKG vizsgálatokat (13/1992. (VI.26.) NM rendelet),

-az akut kardiológiai panaszok kivizsgálásához elengedhetetlen EKG vizsgálatot,

– panasz esetén terhességi EKG vizsgálatot

a háziorvosi ellátás keretében, a rendelőikben kötelezően rendelkezésre álló EKG készülékkel elvégzik, figyelemmel a 60/2003. (XI.20.) ESzCsM rendelet “A személyi és tárgyi minimumfeltételekről” 23. pontjára (a háziorvosi és házi gyermekorvosi alapellátás szakmai minimumfeltételeiről).

A műtét előtti (preoperatív) szűrővizsgálati jelleggel elvégzendő EKG vizsgálatokat Szakrendelőnkben előjegyzés alapján elvégezzük.

Tájékoztatjuk a kerületi lakosokat, hogy háziorvosuk a rendelőjében szükségszerűen rendelkezésre álló EKG készülékkel panasz esetén minden esetben köteles elvégezni az EKG vizsgálatot.

Amennyiben az elvégzett EKG-n kóros eltérést talál, a kardiológiai osztályunk szolgálatot teljesítő orvosával szakmai konzultációt végezhet telefonon a 229-1777/173 telefonszámon. A konzultációt követően szükség esetén előjegyezzük szakorvosi ellátásra.

MEGOSZTÁS