CT

dr. Süveges Antal CT Diagnosztikai Állomás
1225 Budapest Nagytétényi út 264
Telefon/előjegyzés: 06-1-229-1777/220-es mellék 
Előjegyzés munkanapokon 8-20 óra között
Előjegyzéshez szükséges: Név, születési idő, TAJ szám, lakcím kártya, szakorvosi beutaló

Általános Tájékoztató

Tisztelt Pácienseink!

Örömmel értesítjük, hogy már kerületünkben is elérhető az egyik legmodernebb vizsgálati eljárás, a CT (computertomographia). Diagnosztikai állomásunk a legkorszerűbb szoftverekkel felszerelt CT készülékkel rendelkezik, amely a világ legjobb berendezései közé tartozik. A készülék alkalmas az agykoponya, az arckoponya, orrmelléküregek, a mellkas, a tüdő, a hasi és a kismedencei szervek, valamint a gerinc vizsgálatára.

A vizsgálatok elvégzéséhez szükséges, érvényes szakorvosi beutaló, előjegyzett vizsgálati időpont, valamint betöltött 18. életév. 

Kontrasztanyagos vizsgálathoz a kiegészítő feltételeket jelen tájékoztatónk megfelelő résznél találja.

KÉRJÜK , HOGY HAS-KISMEDENCE ÉS A MELLKAS-HAS-KISMEDENCE CT VIZSGÁLATOKRA MINDEN ESETBEN MÁSFÉL ÓRÁVAL HAMARABB ÉRKEZZEN!

Kérjük, amennyiben várandós, vagy a terhesség gyanúja fennál, feltétlenül jelezze!

A vizsgálat 180 kg. fölött technikai okokból nem végezhető el.

Az elkészült felvételek leletezését, rövid határidővel, nagy tapasztalattal rendelkező radiológus szakorvosok végzik. A leletet az EESZT-ben rögzítjük, de külön kérésre személyesen is átvehető. A képanyag adathordozóra írása, az Ön külön kérésére a vizsgálat után megvárható (díja: 1000 ft./DVD)

Általánosságban A CT vizsgálatról:

A CT készülék röntgensugár alkalmazásával készít felvételeket az emberi test adott területeiről. Az elkészült képsorozatot radiológus szakorvos értékeli ki a vizsgálattól számított néhány munkanapon belül. A CT-vizsgálattal válasz kapható olyan kérdésekre, melyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel – ultrahang, röntgen, MR – nem adhatók meg. A vizsgálat fájdalommentes, alkalmazása biztonságos. Rövid, 10-20 percet vesz igénybe a vizsgálóban. Alacsony sugárterhelést jelent az emberi szervezet számára. Pacemakerrel rendelkező páciensek esetében is elvégezhető. Pontos, megbízható diagnosztikai eljárás. A natív CT vizsgálat (kontrasztanyag adása nélkül) nem igényel különösebb felkészülést. A vizsgálatot megelőzően a vizsgálatot végző kollégánk részletes tájékoztatást ad a vizsgálat menetéről. A CT-vizsgáló berendezés működése során egy fekvő felület végez ki- és becsúszó mozgást egy széles gyűrűben. A felvétel készítése közben önnek mozdulatlanul kell feküdnie, míg munkatársunk egy hangszórón keresztül ad instrukciókat – például a levegővételre, vagy a nyelés visszatartására vonatkozóan. A CT-vizsgálatok kéréstől függően készülhetnek natívan, azaz kontrasztanyag beadása nélkül, vagy kontrasztanyag alkalmazásával. Az esetek nagy részében először kontrasztanyag nélküli natív sorozat készül, majd ezután következhet az intravénás kontrasztanyag beadása, és ugyanarról a régióról ismételt sorozat készítése. Hasi, kismedencei vizsgálatok esetén kérjük minden esetben éhgyomorra érkezzen. A belek vizsgálata kontrasztanyagot tartalmazó folyadék elfogyasztását követően történik.

Milyen betegségek kimutatására alkalmas a CT vizsgálat?

 • Idegrendszeri (agyi és gerincvelői) valamint csontrendszeri betegségek keresésére, vagy kizárására.
 • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére.
 • Daganatos betegség gyanúja esetén a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára.
 • Gyulladásos betegségek kimutatására.
 • Daganat, vagy gyulladás kezelésekor, az alkalmazott terápia eredményességének megítélésére.
 • Érszűkület, érelzáródás állapotának kimutatása.

A kontrasztanyagos CT-vizsgálatokról

CT vizsgálatnál a kontrasztanyag jód tartalmú vegyület. Segítségével könnyebben láthatóvá válnak a lágyrészek és az erek állapotai, pontosabb kép adható az elváltozások típusáról, helyzetéről, kiterjedéséről. Ritkán fordul elő ugyan, de a vizsgálatnál adott kontrasztanyag túlérzékenységi reakciót, allergiát okozhat, ami döntően enyhe lefolyású. Ilyen lehet a gyorsan jelentkező, majd múló melegség, forróság, kellemetlen ízérzet. Fontos megjegyezni azonban, hogy a kontrasztanyagos vizsgálatok kockázata sokkal kisebb, mint annak a következménye, ha az elmaradt vizsgálat miatt egy súlyos betegség nem kerül felismerésre. A szájon át elfogyasztott kontrasztanyagnak hashajtó hatása lehet.

 • Bármely életkorban elvégezhető.
 • Ismert kontrasztanyag érzékenység, illetve várandósság, vagy annak gyanúja esetén a vizsgálat nem végezhető el.
 • Kontrasztanyagos vizsgálat előtt 48 órával egyes, cukorbetegségre szedett (methformin hatóanyagú) gyógyszerek bevételét fel kell függeszteni.
 • Kontrasztanyagos CT vizsgálatnál fontos, hogy éhgyomorra érkezzen, tehát az időpont előtt 4 órával már ne fogyasszon ételt, ezzel csökkenthetjük a kontrasztanyag esetleges mellékhatásaként fellépő hányingert. A szokásosan szedett gyógyszereit (a methformin tartalmú cukorbetegségre használt gyógyszer kivételével) vegye be.
 • Amennyiben intravénás kontrasztanyag beadása szükséges akkor a beadás előtt a veseműködést ellenőriznünk kell. Az ellenőrzés vérvételi labor leletből történik. Kérjük hozzon magával négy hétnél nem régebbi vesefunkciós (kreatinin, karbamid, eGFR) leletet.
 • Különleges előkészület szükséges a bélvizsgálathoz: a vizsgálatot megelőző napon 12 órától már ne egyen, csak folyadékot fogyasszon (pl. üres húsleves, tea, szénsavmentes víz). Hasi és kismedencei vizsgálatoknál a vizsgálat előtt 1-1,5 órával vízben oldott folyékony kontrasztanyagot kell meginni, mely a gyomor-bél rendszert kitölti, ezáltal segítve a környező szervektől való elkülönítésüket. KÉRJÜK EZEKNÉL A VIZSGÁLATOKNÁL A VIZSGÁLAT ELŐTT MÁSFÉL ÓRÁVAL JELENJEN MEG!

Együttműködését köszönjük. Bármilyen, egyéb kérdés esetén kérje felkészült munkatársaink segítségét, tanácsát.

A vizsgálathoz szükséges beegyező nyilatkozatot, valamint a kontrasztanyag beadásával járó vizsgálathoz egy kiegészítő kérdőív az alábbi linken találja. Amennyiben kitöltve magával hozza, segíti kollégáink munkáját, de természetesen a helyszínen is van lehetőség a kitöltésére.

Letölthető dokumentumok:
Beleegyező nyilatkozat                   
CT Kérdőív

Budapest, 2022. október

Tisztelettel:
a CT munkatársai