Tájékoztató az EKG vizsgálatokról

Tisztelt Pácienseink!

Szakrendelőnk a kerületünkben életvitelszerűen élő betegek ellátására heti 60 szakorvosi órával, valamint kardiológiához csatoltan 10 nem szakorvosi EKG órával rendelkezik. A szakorvosi rendelés hétfőtől péntekig két műszakban zajlik, amelynek része a kardiológiai rendelésre érkező betegek vizsgálatához szükséges EKG elvégzése. Ez nem önálló rendelés, minden elkészített EKG-t a vizsgálat után kötelezően leletez a négy tapasztalt kardiológus kollégánk egyike. Kardiológiai osztályunk maximális kapacitással működik, a rendelkezésre álló kapacitás 120 %-át teljesíti. A rendelés beutaló- és előjegyzés köteles. A jogszabályban sürgősnek minősített esetekben -előzetes háziorvossal történt telefonos egyeztetés után- soron kívül fogadjuk pácienseinket.

A hatályos jogszabályok szerint háziorvosi feladat a rendelőikben kötelezően rendelkezésre álló EKG készülékkel:

  • a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapítása során szükséges EKG vizsgálat elvégzése
  • az akut kardiológiai panaszok kivizsgálásához elengedhetetlen EKG vizsgálat végzése
  • a szűrés jellegű EKG vizsgálat

Szintén hatályos jogszabály szerint:

  • a műtét előtti kivizsgálást az ellátást végző intézményben kell megtenni (217/1997 XII/1 kormányrendelet 3/A § 7.,8. illetve a 9/2012 II/28 NEFMI rendelet 6.§. 2.) 

A műtét előtti kivizsgáláshoz szükséges, beutaló köteles vizsgálatok más orvosnak nem delegálhatók, azaz ilyen esetekben Intézetünktől (pl. műtét előtti EKG) vizsgálatot nem kérhetnek, azt elvégezni nem áll módunkban.

Önálló EKG rendelést Intézetünkben nem működtetünk, az EKG vizsgálat a kardiológiai ellátás része, kardiológus orvos indikálja, leletezi.

Budapest, 2023.11.08.

dr. Tasi Róbert

orvosigazgató

MEGOSZTÁS